Skaper luft, flyt og groove med AHA

bandmembers_karlolufKarl Oluf Wennerberg har - siden han avsluttet sine studier i Kristiansand - vært en aktiv trommeslager med norske artister i inn og utland. I mars 2009 ble en drøm realitet da han ble fast trommeslager med AHA. Da hadde han allerede vært jorda rundt med Secret Garden, samt spilte på plater med norske artister som Lene Marlin, Bel Canto, Sigvard Dagsland, Sissel Kyrkjebø, Oslo GospelkorMagne Furuholmen og Dreampilots. 

Soul, Heart and Honesty
Karl Oluf beskriver jobben med AHA som en drøm som er gått i oppfyllelse. Han ble intervjuet i forbindelse med at han ble nytt medlem i AHA. På spørsmål om hvordan han ville beskrive det nye soundet i AHA svart han: 

- We want to deliver soul, heart and honesty into the live show


Det er vanskelig å forklare hva som skiller en trommeslager fra en annen. Det er mange flinke, men alle har noe eget - noe annerledes. 

Velutdannet
Karl Oluf har fire år med utdanning fra Musikkonservatoriet i Kristiansand. Han omtales som en "som alltid øver", og han har et lengre opphold i New York med et intenst program for egenutvikling på trommene.

Karl Oluf har også passet på å inspirere andre. Han har blant annet vært lærer ved flere institusjoner i Norge, som Staffelsgate og Norges Musikkhøyskolen. 

Han kan å studere. Han kan å øve. Han vet hva hardt arbeid betyr.

Smertelig fikk Karl Oluf oppleve dette en periode på 90-tallet da han ikke kunne spille pga. senebetennelse. Men dette kan også håndteres, og Karl Oluf er i dag mer aktiv enn noen gang.  

Clinic på 4Sound - Schousplass
Karl Oluf holdt trommeclinic under trommedagene på 4Sound Oslo juni 2010.

- Jeg ble kastet inn i det på en dags varsel, i.o.m. at det ble en kanselering; forteller Karl Oluf. Vi treffer han på telefon under avslutningsturneen med AHA i Tyskland.

- Det blir mye reising nå frem mot jul, men jeg gleder meg spesielt til å komme hjem til Oslo Spectrum 2-4 desember. Det er også satt opp en ny ekstrakonsert 30. november; forteller han. 

Nå er video og lydopptak fra hans clinic på 4Sound lagt ut på nettet, og vi kan love dere en inspirerende reise i landskap med luftm flyt og groove. 

Del 1
En nydelig trommesolo med Karl Oluf hvor han spiller dynamisk og balansert. Legg spesielt merke til hvor nyansert han spiller med fingrene på både skarpen og selve mikrofonen. Del 2
Nok en lang solo med Karl Oluf. Her viser han sin solide timing og gode klangbahendling av trommesettet. Det er lett å forstå hvorfor han får studiojobber. Det må være en drøm å mikse dette balanserte settet etterpå :-) Han spiller med delay-(ekko)-effekt på trommene og utnytter dette til det fulle. idea_buble_64Inspirasjon
Her tar Karl Oluf for seg mange spennende tema. Jeg har derfor valgt å transkribere flere av øvelsene, slik at du kan jobbe med det samme selv.

Luft - kunsten å skape luft
Karl Oluf anbefaler trommeslagere å spille enkle rytmer over lang tid. Spille dem tight og tydelig med god luft mellom slagene. Ikke fylle igjen hele lydbildet, men skape luft.

La det gå fem minutter uten at du spiller fills, eller forandrer grooven. La det bare være et solid godt groove som ruller og går. Her ser du notene på Groovene han spiller først.

groove-1

Deretter viser Karl Oluf noe av det samme, men nå spiller han en mer busy sekstendelsrytme i et roligere tempo. Tight og solid spilt. Prøv selv.

groove-2


Unisont
Wennerberg gir her en glimrende øvelse for å bli tight, med god koordinasjon. La HH spille et ostinat, mens basstromme og skarptromme spiller samme rytme - samtidig (unisont).

Notebildet viser det Karl Oluf spiller. Selv kan du benytte hvilken som helst rytmemelodi. Jeg tipper Karl Oluf har spilte denne øvelsen sammen med boka New Breed av Gary Chester.

unisont-1


Take On Me
Denne raske rytmen viser viktigheten av å være avslappet og fokusert når du øver. Her med en sekstendelsrytme og enkel groove, men høyt tempo. Begge hender på HH, og høyre hånd flytter seg raskt og presist over til skarptromme. Akkurat slik man må spille for å få sangen "Take On ME" til å svinge med AHA.

groove-4-take-on-me


Deretter er det rett over i en annen øvelse som viser det samme. En tight og godt koordinert rytme med god balanse, gir deg et godt groove.

groove-3


Del 3
Her kan du se hele del 3 hvor Karl Oluf Wennerberg spiller alle disse eksemplene + nogo annat!

Produkter i shoppen

Facebook venner

YouTube klipp


Trommer.no - gjør deg bedre

Motta Slagverknytt