"Pulling the sound out"


Det som gjør Trommer.no til en spennende hobby er muligheten til å treffe de beste slagverkerne som finnes. Da jeg hørte Mike Stern skulle spille i Oslo i høst tok jeg kontakt med arrangøren. Denne muligheten måtte ikke forsvinne. Det ble sendt noen mails og etter to dager var responsen der. Jeg hadde fått avtale om å intervjue Keith Carlock. Mannen som Steely Dan, Mike Stern, John Mayer og nå sist - men ikke minst - TOTO vil ha med på plate og turne.

Siden jeg syns Keith er en av de mest sentrale all round trommeslagerne i verden følte jeg denne anledningen ikke skulle handle om meg og trommer.no. Dette måtte jeg dele med noen. En som jeg visste ville elske det.

Jeg tok opp telefonen og slo et nummer. Det tok ikke lang tid før stemmen i den andre enden sa han måtte høre med kona. Kl 16:00 samme dag møtes vi på utsiden av Nasjonale Jazzscenen. Vi skulle sammen treffe en av verdens ledende trommeslagere.  

Det ble Torstein Lofthus og meg som sammen rusla inn på Nasjonale Jasszcene denne tirsdagen i oktober 2014. 

Ting skjer
Vi hadde avtale om å intervjue Keith, men ingenting om når dette skulle skje. Jeg hadde sagt ifra at vi ville filme intervjuet, men hadde ingen avtale om å filme noe musikk. Det er alltid et spenningsmoment. Får vi god nok kontakt til at vi også får filme musikken?


Mike Sterne - fotografert av Francesco Saggio

Bandet kommer og vi blir presentert. Først en superhjelpsom tourmanager. Deretter en svært hyggelig dansk bassist. Så en strålende opplagt gitarist. En rolig saksofonist. Og til slutt: En vennlig og imøtekommende trommeslager. 

Rådgiverne
Bandet begynner å gjøre seg i stand på scenen. Det er snart lydprøver. Da er det at Mike spør oss hva prisen for en CD er i Norge. Vi hjelper han så godt vi kan. "Can we exchange those money at the airport tomorrow morning?"; spør Mike. Nok en gang Googler og ringer vi Gardermoen og finner svar. 

Mike takker og smiler. Hele tiden mens han sitter med gitaren på scenekanten og plukker opp nye sololinjer fra saksofonisten. Mike øver mens Keith justerer trommene - som gradvis får de underlige, men karakteristiske vinklene. 

Det er kick. På en merkelig måte. Å sitte nært på store forbilder og se hvordan de gjør seg klar til "kampen". Det er nesten noe magiske over å se slike verdensmusikere øve. Stoppe. Endre. Kommentere. Forbedre. Heie på hverandre og justere lyden slik at de kan prestere maks på kvelden.

Joda - det er nerdete å være på lydsjekk med Keith Carlock, men det er alle disse tingene man aldri får oppleve - som vi nå plutselig får oppleve. For oss ble det en glimrende opplading til det som skulle skje etterpå.  

Intervjuet 
Lydprøven er over og de andre skal gå for å spise. Keith er klar for å snakke med oss i 15 minutter.

Torstein og jeg rigget oss til med kameraer og lydopptaker. En liten sjekk og vi er igang. Keith forteller om sin gamle lærer Ed Soph, hvordan han ble kjent med Steve Lukather, og hvordan Keith og kona får familielivet til å henge sammen.  Filme konserten
Vi var ferdige. Intervjuet gikk strålende. Vi var super fornøyde. Det gjensto en time til konserten startet. Vi sikra oss det beste bordet og bestilte en velfortjent øl. Nå - hva med filming av konserten?

Det er 15 minutter igjen til konserten starter og jeg ser Paolo - Tourmanager - kommer ut i salen. Jeg tar tak i han. Forteller at intervjuet til vår dokumentar om Keith gikk strålende. "Could you ask the band for permition to videoshoot the first song?". "Mike does´nt like the YouTube!"; svarer han. 

Men tilfeldighetene vil det annerledes. Paolo vinker meg med seg bak scenen. Bandet sitter og småprater. De er gode og mette. Stemningen er fin. Mike smiler. Paolo spør. Jeg venter. Mike ser på meg. "Its ok - the first song"; sier han.

Jeg snur meg til Keith og spør om det er greit for han å sette opp et GoProkamera på settet. "If it´s ok for Mike I don´t care"; svarte han.

Vi skal plassere GoPro Kamera på trommesettet til Keith Carlock. Salen er full og det er 5 minutter igjen til bandet skal starte. 

Mike Stern fotografert av Francesco Saggio
Mike Sterne - fotografert av Francesco Saggio

Fantastisk
Alt ordna seg og vi sitter klare på første rad med lydopptaker og kamera. Bandet kommer på scenen og setter igang første låt. Det varer og rekker. De spiller nonstop i 25 minutter - og alt er på tape.

Vi trodde ikke hva vi hørte. Bandet kokte og salen eksploderte. Keith rocka.

Resten av konserten var fantastisk og vi hadde 25 minutter med opptak. Da jeg kom hjem på kvelden var det rett ned på Mac´en for å se på opptakene. Hvordan ser det ut med Keith Carlock i 28" og et GoProKamera tett på?

Det ble vanvittig. Jeg klipte første låta og lastet opp. Linken havnet på mail til Mike og Keith. Og jeg ventet.

Så kom svaret. Mike Stern sa nei til å bruke filmen. Det var for mye bilder av de andre i bandet og låta var for lang.

Diplomati
Jeg tenkte meg om og sendte en mail til Mike. Jeg mente det var viktig for vår dokumentasjon av Keith å få med noe av musikken. Vi kunne remikse og sette mer fokus på Keith. "Ok - you can use the first 7 minutes, but try to focus on Keith and not the other ones i the band"; svarte Mike.

Jeg klippet det opp og sendte over. Pluss 7 minutter trommesolo og solo chasing med de andre i bandet. Opptakene er vanvittige. De kan ikke bare ende opp på min harddisk. Verden må få se det. Men ville Mike Stern godkjenne det?

Så - endelig - mine kjære trommekolleger og trommenerder. Den som venter lenge på noe godt - venter ikke forgjeves.

Herved overbringes en stor takk til herrene Mike Stern Band og Keith Carlock. De godkjente filmene og endelig kan jeg dele dette med dere.

Men også en stor takk til alle ansatte på Nasjonale Jazzscene som hjelper oss, legger til rette og tar imot oss hver gang vi er på besøk for å møte nasjonale og internasjonale trommeslagere. Takk til deg Torstein som ble med på hele reisen. Og til slutt en takk til Francesco Saggio for fantastiske bilder fra konserten :-)   Og her - trommesolo med Keith Carlock. 

 Om du liker dette - del det! 


 

 

Produkter i shoppen

Facebook venner

YouTube klipp


Trommer.no - gjør deg bedre

Motta Slagverknytt